بازیابی عکس های قرن نوزدهم
با کمک یک شتاب دهنده ذرهها، دانشمندان ارواح گذشته را برمیگردانند و عکسهایی را که زیر سطح کدر دو صفحه عکاسی نقرهای اله پنهان شدهاند آشکار میکنند.
دانشمندان از یک شتاب دهنده به نام سینکروترون برای تولید پرتوهای قوی و در عین حال غیر مخرب پرتوی ایکس بای اسکنکردن عکسهای اسیب دیده کلیشه داگر، و کشف ترکیب شیمیایی آنها استفادده کرده اند. این پدیده به آنها احازه میدهد تا جیوه به جا مانده در صفحه ها را ردیابی و نسخه های دیجیتالی از عکس های پنهان شده را ایجاد کنند. یکی از عکس ها تصویر یک زن را نشان داد و دیگری تصویر مردی بود که کاملا مات و مبهم بود.
نخستین روش عکاسی یعنی کلیشه داگر، از دهه ۱۸۴۰ تا ۱۸۶۰ مورد توجه بود. عکاسان با هنرمندی، یک صفحه مسی پوشیده با نقره برای تولید سطحی حساس به نور، با بخار ید پردازش میکردند. برای گرفتن عکس، افراد باید چندین دقیقه جلوی دوربین بی حرکت مینشستند. این زمان برای نوردهی صفحه و خلق یک تصویر لازم بود. سپس عکاسان صفحه را با بخار جیوه گرم و یک محلولطلا برای تولید تصویر پردازش میکردند تا در جاهایی که در طول فرایند نوردهی، نور به صفحه برخورد میکند، ذرههای ریز نقره-جیوه-طلا تشکیل شوند. این ذره ها تصویر را میسازند و نور سفید را بازتاب میدهند. در قسمت روشنتر یک تصویر مانند دست و گردن خانمها، این ذرهها تراکم بیشتری دارند.
دانشمندان از جیوه برای نقشه برداری تصویرهای اصلی استفاده میکنند زیرا این فلز، سالها پس از ظهور عکس درجای خود ثابت میماند. اسکنها جای ذرههای اصلی را نشان داد و به دانشمندان کمک کرد تا تصویر را بازسازی کنند.
اسکن کردن کلیشههای داگر ۷ تا ۸ سانتیمتری، که در گتالری ملی کانادا انجام شد، زمان بر لود و اسکن هر سانتیمتر آن حدود ۸ ساعت به طول انجامید.
سینکروترونها تا به حال برای تصویر کردن کلیشههای داگر استفاده نشده بودند. بنابراین محققین نمیدانستند انتظار چه چیزی را باید داشته باشند.
با انکه ابزراهای مورد نیاز این کار بسیار گران هستند و کار با انها زمان بر و دشوار است ولی پژوهشگران امیدوارند بررسی هایشان به موزهها امکان دهد تا بیشتر این چهرههای محو شده را اشککار کنند.
سینکروترون که نخستین بار توسط لوییس آلوارز ابداع شد نوعی شتاب دهنده ذره به شکل یک حلقه دایره ای است کخ به کمک میدانهای الکتریکی و مغناطیسی، تابش الکترومغناطیسی تولید میکند. ذرههایی که با سرعتی نزدیک به سرعت نور در محیط الکترومغناطیسی حرکت میکنند، در جهت حرکتشان به نشر نور میپردازند که تابش یا نور سینکروترون نامیده میشود. این تابش یک امکان توانمند برای بررسی ساختار مولکولی، تغییر شکل و ترکیبهای سلولس هنگام واکنشهای شیمیایی است که در زمینههای مختلف پژوهشی و کاربردی در فیزیک، پزشکی، صنعت، زیست شناسی، باستان شناسی و … کاربرد دارد. استفاده از تابش سینکروترون برای علوم بنیادی و فناوریهای کاربردی، رشد فزاینده ای را در چند دهه گذشته تجربه کرده است.
نتایج این تحقیقات در مقاله زیر گزارش شده است:
M.S. Kozachuk et al. Recovery of degraded-beyond-recognition 19th century daguerreotypes with rapid high dynamic range elemental X-ray fluorescence images of mercury L emission. Scientific Reports. Published online June 22, 2018. doi: 10.1038/s41598-018-27714-5.
واتزآپ